Türk-Katar İlişkilerinin Tarihi Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Doha Yunus Emre Enstitüsünün “Tarihten Bugüne Türk-Katar İlişkileri” başlığıyla panel düzenlendi.

Programda konuşmacı olarak yer alan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Osmanlı belgelerinde Katar adının ilk kez 1555'te görünmeye başlandığını söyledi.

Katar Üniversitesi İbn Haldun Araştırma Merkezinde 18 Şubat 2019 tarihinde düzenlenen “Katar Devleti’nin Kurucusu Şeyh Kasım bin Muhammed Al Sani Döneminden Bugüne Türkiye – Katar ilişkileri” adlı panelde, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun tarihten günümüze Türkiye ile Katar ilişkilerini anlattı. İki ülkenin özellikle 19. yüzyılda çok sıkı ilişkiler geliştirdiğini dile getiren Kurşun, “Katar Emiri Şeyh Kasım bin Muhammed Al Sani ile Sultan II. Abdülhamid arasındaki ilişki çok güçlüydü.” dedi.

Doha Türk Kültür Merkezi Konferans Salonunda 19 Şubat 2019 tarihinde "Osmanlı'dan Günümüze Türk-Katar" ilişkileri başlığıyla gerçekleştirilen konferansta bölgesel dinamiklerin tarihsel sürecine ışık tutuldu. Kurşun, “Katar devletinin kurucusu kabul edilen Şeyh Kasım bin Muhammed Al Sani, bölgede İngiliz nüfuzuna karşı mücadele için Osmanlılardan yardım istedi. Şeyh Kasım ve oğlu Şeyh Abdullah, İngilizlerle imzalanan barış anlaşması gereği Osmanlı askerlerinin Katar'dan çıkışını geciktirmeye çalışmışlardı." dedi.

Konferansta Türkiye ve Katar ilişkilerinin bilinenden çok daha geriye gittiğine vurgu yapıldı. Konferans, davetlilerden gelen soruların cevaplandırılmasının ardından son buldu.